ІНГРЕДІЄНТИ:
- 750-800 г пшеничного борошна
- 220 мл молока 2,5%
- 25 г живих дріжджів
- 1 яйце
- 1 жовток
- 2 ст. л. сметани 20%
- 225 г цукру + 1 ст. л. для опари
- 10 г ванільного цукру
- 1 апельсин (сік і цедра)
- 100 г вершкового масла 82,5%
- 2 ст. л. соняшникової олії ТМ «Королівський смак»
- 25 мл коньяку/віскі/рому
- 100 г родзинок/цукатів
- 200 г цукрової пудри
- дрібка солі
- декоративна посипка для прикраси
Приготування:
Для початку підготуємо зручний сотейник або миску.
Далі готуємо опару:
В тепле молоко (до 30 - 35 градусів) покришіть живі дріжджі, ретельно перемішайте щоб не було грудочок. Додайте 1 ст. л. цукру та гарно перемішайте. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали діяти.
Після того як опара підійде (збільшиться в два рази) додайте до неї 1 яйце та 1 жовток, ванільний цукор, звичайний цукор, дрібку солі, розм'якшене вершкове масло та сметану. Добре перемішайте все віничком.
Далі до суміші з опарою додаємо цедру апельсина, сік половинки апельсина. Добре перемішайте все віничком.
За бажанням можна додати міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл.) - це надасть Вашій випічці особливого аромату.
Додайте 750-800 г борошна та перемішайте тісто лопаткою до однорідності.
Вимісіть м'яке тісто протягом 10 хв. Тісто не повинно липнути до рук. Сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією ТМ «Королівський смак». Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази. Обімніть тісто та знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну та легку паску.
Потім знову обімніть тісто та вмісіть у нього 100 г родзинок (цукат).
Робіть це так, аби їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів у режимі конвекції.
Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його та стінки форми вершковим маслом.
Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм. Використовуйте режим конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Перевіряйте готовність дерев'яною шпажкою.
Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски та прикрасьте декоративною посипкою.
Смачного!